Omfugning af hus

Her kan du se eksempler på resultatet af en såkaldt omfugning. Ved en omfugning repareres ødelagte fuger i bygningen således at murværket bliver solidt og holdbart på ny.

Huset, som ses på disse billeder, led under angreb fra de såkaldte murbier. Murbierne havde eroderet fugerne imellem murstenene og således gjort murværket skrøbeligt. Når fugerne i et hus smuldrer er murværket mere modtageligt og sårbart over for indtrængende fugt, som kan føre til både frost sprængninger og vækst af skimmelsvamp. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på fugerne – og især på de lumske murbier.

Hvad er murbier?

Murbier er insekter som i deres naturlige tilstand fortrinsvis bor i kalk eller ler skrænter. Dette gør kalkmørtel til et udsøgt bosted for murbier, især hvis mørtelen er lidt gammel og derfor svag og porøs. Så kan murbierne nemlig grave gange i mørtelen og dermed svække fugerne og murværket yderligere.

Murbier elsker at bo der hvor murværket varmes op af solen, og derfor vil murbi angreb som oftest være værst i de sydvendte mure. Hvis fugerne ikke vedligeholdes vil murbier således kunne ødelægge hele murværket. Derfor er det vigtigt at få nye fuger i huset hvis dine fuger er angrebet af de frygtede og berygtede murbier.

Du kan genkende en murbi på dens gråsorte krop med hvide ringe omkring bagkroppen. Murbien er under en centimeter lang, og du finder den ved fugen på dit hus. Her vil murbi hunnen bygge en rede og lægge æg, som efter en vinter bliver til larver. I løbet af foråret forpupper larverne sig og blive til voksne murbier som står klar til at grave flere gange i fugerne på dit hus.

Hvad indebærer omfugning af facaden?

I dette tilfælde var fugerne i huset alvorligt beskadiget af murbi angreb. Dette nødvendiggjorde en omfugning af hele facaden – fra kælder til kvist.

Murerfirmaet Romvig anvender ikke maskiner ved omfugning af hus, med udfører hele arbejdet ved hjælp af pudsebræt og fugeske. På den måde bliver resultatet nu engang kønnest. Facaden på et hus, som lige har fået nye fuger, vil fremstå flot og næsten som var bygningen ganske nyopført. Du vil tydeligt kunne se en forskel når en faglært murer har haft fingrene i dine fuger!

Som det vil fremgå af billederne her på siden kan fugning af hus foregå med lys eller med let indfarvet fuge. Du kan vælge at få udfræset eksisterende fuger hvis dette er nødvendigt. Det kan for eksempel være at fugerne i facaden er ekstra og særligt beskadigede, hvilket vil nødvendiggøre en professionel udfræsning af fuger.

Det anbefales at du lader faglærte håndværkere forestå omfugning af dit hus. På den måde er du sikret det mest holdbare resultat idet en uddannet murer vil vide præcis hvordan fugemørtlen skal blandes og påføres.

Murerfirmaet Romvig hjælper gerne med omfugning af dit hus. Du kan altid kontakte murermester Mike Romvig fra Murerfirmaet Romvig på telefon 50 50 63 74 eller email mike@murerromvig.dk og få yderligere information om nye fuger i huset.