Reparation af skorsten

Hos Murerfirmaet Romvig har vi mange års erfaring med reparation af skorsten.

Brændeovne, pejse, kaminer og kakkelovne er de rene hyggespredere – især om vinteren, når hyggen er i højsæde i de danske hjem. Mange ældre huse, land ejendomme og etage ejendomme er forsynet med skorsten. En skorsten kan være et smukt vartegn i sig selv, også selv om den ikke bliver brugt, og derfor er blændet. Og lige som de øvrige udvendige dele af dit hus, har skorstenen brug for den rette vedligeholdelse, uanset om den er i brug eller ej. Hvis skorstenen får lov at forfalde, risikerer du, at murværket eller mørtlen forvitrer. Dette kan føre til sammenstyrtning af skorstenen med materielle eller – i værste fald – menneskelige skader som konsekvens.

Dermed ikke sagt, at du skal skille dig af med din skorsten. Skorstene er smukke, og en vigtig del af arkitekturen på dit hus. Hvis du vælger at fjerne skorstenen, skal taget bygges op, der hvor skorstenen har været. I de fleste tilfælde kan det allerbedst betale sig at bevare skorstenen, og så bare sørge for, at den ikke bliver beskadiget eller forfalder. Og før du vælger at fjerne din skorsten, skal du under alle omstændigheder på forhånd sikre dig, at dit hus ikke er omfattet af bevaringsbestemmelser, som dikterer, at skorstenen skal bibeholdes.

Er din skorsten begyndt at forfalde? Bestil reparation af skorsten

Skorstenen er den del af huset, som er mest udsat for skader. Hele året rundt er den udsat for vejr og vind, som slider på murværk eller puds. Solens skarpe stråler om sommeren, regnvand, sne, frost og hårde vindstød tager store bidder ud af murværkets levetid. Og dette gælder især den helt ubeskyttede skorsten.

Hvis din skorsten er beskadiget, bør du således ikke tøve med at bestille reparation af skorsten. Skader på en skorsten består typisk af revner eller afskallet maling eller puds, hvis der altså er tale om en oppudset skorsten. En muret skorsten i blank mursten vil typisk udvise tegn på skader ved manglende eller defekte mursten, eller fuger, som er løse og beskadigede som følge af forvitring eller murbier. Skorstenens ”hat” – det vil sige, den støbte top på skorstenen, er den del af skorstenen, som er allermest udsat for vejr og vind, og derfor også i risiko zonen for forfald og deraf følgende skader. Så det er vigtigt at holde særligt øje med ”hatten”, hvis man ønsker at forhindre, at skorstenen styrter sammen.

Det er ikke kun tidens tand og de danske vejrlig alene, som kan gøre skade på en skorsten. Hvis du har fastgjort antenne eller parabol til din skorsten, kan disse også forårsage skader på denne i forbindelse med vindstød. En antenne, der rykkes løs, kan nemt afskedskomme løsrevne eller knækkede mursten. Og så er der ingen vej uden om reparation af skorsten.

Det anbefales derfor, at du undgår at fastgøre antenne eller parabol til din skorsten, da dette – ud over fra ødelæggelse af skorstenen – kan afstedkomme alvorlige ulykker

Hvordan foregår reparation af skorsten?

Når du skal have repareret din skorsten, er det vigtigt, at du tilkalder en professionel murer, da reparation af skorsten kan være en noget omstændelig – og risikofyldt – opgave. Typisk vil mureren tage udgangspunkt i en reparation af beskadigede fuger, udskiftning af flækkede mursten, samt lapning af eventuelle revner. Står det meget slemt til med skorstenens tilstand, kan mureren vælge at fjerne hele skorstenspiben og mure den op på ny. Du kan læse mere om opmuring af ny skorsten her.

Hvis skorstenen er udført i blank mursten, kan du vælge at lade den forblive sådan. Du kan også vælge at få pudset skorstenen op. Dette vil typisk give bedre holdbarhed af skorstenen, og samtidig isolere den udvendige del af skorstenen. Men det er selvfølgelig helt op til dig selv, om du synes det er pænt eller ej.

Bestil reparation hos Murerfirmaet Romvig

Hvis skaden er sket, og din skorsten har fået skader, som kræver udbedring, kan du kontakte Murerfirmaet Romvig på telefon 50 50 63 74 eller på mail til Mike@murerfirmaetromvig.dk. Hos Murerfirmaet Romvig har vi repareret mange skorstene gennem årene, og vi garanterer et smukt, holdbart og – frem for alt – sikkert resultat.